Crowdpleaser: Fuel3D scant de wereld om je heen

Crowdpleaser: Fuel3D scant de wereld om je heen

02-08-2013 07:41 Laatste update: 28-04-2018 10:57

De Fuel3D is een scanner die vormen, voorwerpen en mensen in 3d en inclusief textuur en kleur kan scannen voor in 3d-programma's.

Nu is het nog vrij ingewikkeld om voorwerpen en personen accuraat in een 3d-programma te krijgen. Voor games en special effects in films worden bijvoorbeeld vaak acteurs gedigitaliseerd. Nu gebeurt dat door de acteur in het midden van een ingewikkelde opstelling van tientallen camera's te plaatsen. De camera's leggen allemaal een stukje van de acteur vast, die stukjes worden daarna op de computer aan elkaar genaaid. Dat werkt, maar je hebt er wel een hele kamer voor nodig.

De Fuel3D doet dat een stuk handiger. Met het apparaat kunnen voorwerpen en mensen als het ware gefotografeerd worden. Maar omdat de scanner zowel geometrische beelden als stereoscopische fotometrie kan vastleggen, kan een accuraat 3D-model van elk voorwerp worden gemaakt. Dat gaat simpeler dan het klinkt: het vast te leggen voorwerp of persoon moet met een speciaal kaartje ernaast vastgelegd worden. Op basis van de vastgelegde 3D-beelden kan de bijgeleverde software een draadmodel maken.


3d-beelden die met het prototype vna de Fuel3D zijn gemaakt.

Dat draadmodel wordt vervolgens bekleed met de juiste kleuren en structuren, zoals bijvoorbeeld de huid op het gezicht van een mens. Door met een paar opnamen alle kanten van een voorwerp of persoon vast te leggen, kan makkelijk en snel een kloppend 3d-model in 360 graden worden gemaakt.

Het apparaat staat nu op Kickstarter, waar nog een redelijk groot prototype wordt getoond. De uiteindelijke versie wordt volgens de makers kleiner, en kost voor mensen die het project op Kickstarter steunen 990 dollar. Wie op de site van het bedrijf bestelt, betaalt 1500 dollar voor de Fuel3D. Hoewel het apparaat pas net op Kickstarter staat, gaat het al lekker. Met nog 30 dagen op de klok is het streefbedrag van 75.000 dollar al met 10.000 dollar overschreden.