Zavřít reklamu

Jistě mi mnozí dáte za pravdu, že iPad Pro bez Apple Pencil dává jen poloviční smysl. Jablečnou tužku mám velmi rád a čím dál častěji ji používám. Líbí se mi precizní odezva, přesnost a možnosti použití. Snadno mohu anotovat PDF, podepsat smlouvu či si nakreslit nějaký obrázek. Čas od času mám však pocit, že Pencil po tabletu klouže doslova jako blázen.

Nedávno jsem narazil na crowdfundingovou kampaň na webu Indiegogo. Ta si našla své zájemce a velmi záhy se z toho stal plnohodnotný produkt. Na mysli mám fólii PaperLike pro všechny modely iPadu Pro.

Jak je již z názvu patrné, fólie promění displej vašeho iPadu na pomyslný papír. Výsledkem je při psaní pocit, že píšete na opravdový papír. PaperLike mi na testování dorazila v designové papírové obálce, ve které se kromě samotné fólie ukrývala i čistící sada a jednoduchý návod. Jako u každého nalepování ochranného skla či fólie je nejprve potřeba dokonale vyčistit displej. V případě dvanáctipalcového iPadu Pro to není úplně jednoduché.

Kromě přiložené sady, tedy vlhčeného a suchého ubrousku, jsem použil i vlastní přípravky. Používám výhradně Whoosh! Screen Shine, který spolehlivě zničí mastné stopy a bakterie. Jemné nečistoty a prach před instalací také odstraňuji pomocí obyčejné izolepy. Výsledkem je čistý displej.

paperlike2

Lepení PaperLike je celkem jednoduché. Osvědčil se mi postup samotného zakladatele této značky. Ten si odloupne jen část fólie a přesně nastaví na okraje. Instalace je ve výsledku snadnější a přesnější. Dokonce se mi podařilo PaperLike nalepit bez větších bublin. Ty drobnější jsem jednoduše vyhladil pomocí obyčejné plastové karty a hadříku.

Skluz jako na papíře

Následně přišel kouzelný okamžik. Položil jsem hrot Pencilu na iPad a nakreslil čáru. Okamžitě jsem slyšet zřetelné šustění a skluz jako na papíře. Apple Pencil již po displeji nelétá jako zběsilá, ale naopak mám plnou kontrolu nad každým tahem. Během testování jsem vyzkoušel řadu aplikací, včetně skicovací aplikace Linea, Poznámek od Applu či kreativní aplikaci Procreate a klasicky jsem anotoval různá PDF.

[su_vimeo url=“https://vimeo.com/210173905″ width=“640″]

Jednoznačně mohu konstatovat, že se mi to líbí. Psaní je mnohem příjemnější. iPad se z pohledu používání změnil i pro mé prsty. Na kůži cítím hrubší povrch, na který jsem si časem zvykl. Také jsem si všiml, že zanechávám na displeji mnohem méně mastných otisků a dalších skvrn. Naopak jako negativní vlastnost PaperLike musím zmínit, že lehce utrpěl jas, který šel mírně dolů. Také čitelnost je o trochu horší, na displeji vidíte takové šedé zrno. Bohužel je to daň za fólii. Výrobce Jan Sapper nicméně uvádí, že vyzkoušel desítky různých matných fólií a tohle je vůbec ta nejlepší kombinace a možnost, která existuje.

Během testování se mě také lidé ptali, zda se fólie vlivem Pencilu netrhá nebo nezůstavají na displeji viditelné škrábance. Vždy je ujišťuji, že vše funguje skvěle. Po psaní jsou sice na fólii vidět drobné čáry, které byly viditelné i na skle, avšak stačí je jen přetřít hadříkem a jsou pryč. Také jsem zkusil porovnat displej bez nalepeného PaperLike. Půjčil jsem si iPad Pro mé ženy a i ona sama při psaní konstatovala, že na PaperLike se ji píše a kreslí lépe.

PaperLike také plní roli ochranné fólie, takže se nemusíte bát nějakých nechtěných škrábanců. PaperLike fólii můžete zakoupit na stránkách výrobce za 757 korun. V balení navíc naleznete hned dvě fólie, což je fajn. Snadno se tak můžete složit například s kamarádem. Čtenáři Jablíčkáře k tomu mohou navcí až do 16. srpna využít speciální 15% slevu – stačí jen při nákupu zadat heslo „JablickarPaperOn“.

PaperLike má samozřejmě i své neduhy, které jsem výše zmínil, ale přesto se mi líbí. Pokud často a rádi píšete, kreslíte nebo anotujete dokumenty na iPadu, je to velmi zajímavá alternativa. Zejména pokud někomu chybí fyzický papír.

.